Káposztás csülök

Az edény alját kibéleljük vékonyra szeletelt Kolozsvári szalonnával. Üvegesre dinsztelt hagymával, fokhagymával, köménymaggal és fűszerpaprikával párolt káposztát (lehet édes, vagy savanyú) rétegezzük a lángolt füstölt kolbásszal. Ezután ezekbe a rétegekbe ágyazzuk a főtt (füstölt, vagy fűszerezett) csülköt. Ráöntünk kb. 2 dl tejfölt. A tetejére rakunk 2 szelet Kolozsvári szalonnát, majd a maradék káposztával letakarjuk. Felöntjük…

OLVASD EL 

Hargitai töltött kelkáposzta

Erdélyi lakoma A kicsontozott sertéskarajokat mindkét oldalukon pirosra sütjük. Zsírjukban megfuttatunk apróra vágott hagymát, adunk hozzá darált sertéshúst, átsütjük, majd beleszeletelünk vékonyan egy kis jóféle kolbászt. A kelkáposztáról lefejtünk nagy leveleket, leforrázzuk. Egy levélbe egy karajt teszünk, ráhalmozunk a kolbászos darált húsból, becsomagoljuk, és vastagabb cérnával összekötjük. Szalonnazsíron megdinsztelünk egy kisebb fej hagymát, savanyú káposztát…

OLVASD EL 

Oregánós rakott hal paradicsommal

Hozzávalók: 40 dkg tőkehalfilé 1 kg héjában főtt burgonya 40 dkg paradicsom 3-4 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld 5 dkg füstölt sajt 2 dl tejföl 2 tojás zsemlemorzsa 1 dl olaj ízlés szerint oregánó, őrölt fekete bors, só   Cseréptálunkat kikenjük egy kevés olajjal, majd meghintjük zsemlemorzsával. A többi olajat finomra vágott petrezselyemmel és zúzott…

OLVASD EL 

Balatoni öreg halász cseréptálja

Hozzávalók: 10 dkg házi füstölt sonka 40 dkg harcsaszelet 40 dkg pontyszelet 40 dkg süllőszelet 2 kg krumpli 5 l tejföl 4 db paradicsom 4 db zöldpaprika 1 csomag újhagyma 1 csomag petrezselyemzöld ízlés szerint só, borsikafű, zsályalevél, fűszerpaprika   A karikára vágott krumplit rakjuk a cseréptálba, sózzuk meg enyhén, helyezzük rá az előzőleg legalább…

OLVASD EL 

Használati utasítás kemencéhez

Sütés előkészítése, fűtés A kemence ajtaját kinyitjuk és a nyitott ajtón át a tűztér közepébe apró fából, gyújtósból kis tüzet gyújtunk. Lassan, apránként adagolva melegítjük a kemence belsejét (nyitott ajtóval); a felfűtési idő körülbelül egy bő óra. Minél lassabban fűtjük fel a kemencét, annál tovább fogja tartani a hőt. A kemence működéséből fakadóan a falazat…

OLVASD EL