Lugossy György
Bemutatkozás

Bemutatkozás

A családomban senki sem foglalkozott korábban fazekassággal, sem más kézműves tevékenységgel. Engem azonban nagyon vonzott a szakma, hogy a saját két kezemmel hozhatok létre kézműves termékeket.

A tanulmányaimat Hódmezővásárhelyen kezdtem meg. Három évig tanultam a mesterség alapjait – korongozás, égetés, díszítés – Imre Ernő fazekasmestertől. A megszerzett ismereteket, tapasztalatokat az iskolán kívül is próbáltam fejleszteni, bővíteni. Erre minden lehetőségem meg volt, mert ez idő tájt hetven fazekas élt a városban. S mindegyik fazekasmester rendkívül magas szinten művelte a szakmáját. Az ő műhelyeikben tanultam meg, az erre legalkalmasabb technikák elsajátításával, a – mára már elfeledett – cserépkályha, kemence és kandalló készítést.

A mester bizonyítvány megszerzése után Karcagon álltam munkába, ahol beletanultam a tömegtermelésbe és az egyedi gyártásba is. Ezek az esztendők későbbi életem szempontjából meghatározóak lettek. Itt találkoztam Sz. Nagy Istvánnal, a Népművészet Mesterével. Ő mutatta meg nekem a fazekas szakma igazi rejtelmet, annak azt a csodálatos világát, amit ma is csak kevesen ismernek. Megtanította azokat a fogásokat, amelyeket a könyvekből, az iskolában sohasem lehet elsajátítani.

Ebben az időben elsősorban karcagi és tiszafüredi kerámiákat készítettem, illetve az egészen más eljárással készülő feketekerámiát gyártottam. Tanuló éveim kezdetétől folyamatosan veszek részt pályázatokon, versenyeken, ahol munkáim elismeréseként nívós díjakban részesülök. Az igazán egyedi, különleges alkotásaimat mindig zsűriztetem, egy részük alkotói védelem alatt is áll.

Jelenleg Debrecenben, a Tímárház bemutatóműhelyében tartok foglalkozásokat, bemutatókat, nyári táborokat. Kizárólag használati edényeket gyártok, elsősorban sütő-főző edényeket. Speciális mázzal vonom be ezeket az edényeket, az egészségre káros anyagokat nem használok.

Munkáim egyedi formájukról, színvilágukról könnyen felismerhetők. Megrendelésre bármilyen formát, bármilyen típusú edényt, kemencét elő tudok állítani. Pályafutásom mostani szakaszában, a debreceni kerámia készítés hagyományait szeretném a munkáimmal tovább vinni.

A fazekasmesterség olyan, hogy ezt a munkát csak szeretettel lehet végezni. Nehéz, és szerteágazó tudást igényel ez a szakma, de a mai napig örömömet lelem benne. Ez a szeretet és öröm hatja át minden egyes munkámat, legyen szó kemencékről, vagy a mindennapi használatra szánt sütő-főző edényekről, esetleg ajándéktárgyakról.

Tőlem minden vásárló a fazekasmesterség, a régi kézművesek egyedi megoldásait, sajátos technológiával készült termékeit kapja, a mesterségbeli tudás legmagasabb szintjén, a beléjük égetett alkotás örömével együtt.