Kerámia termékek

Maga a kerámia kifejezés görög eredetű, agyagból való készítményt jelent. Így az anyagedényeket is sorolhatjuk a kerámiák közé, mert a fogalmi átfedések miatt, ebben a formában nehéz elkülöníteni őket. Napjainkra azonban a kerámia, különösen a háztartási kerámia jelentéséhez, mintha mást kapcsolnánk, művészibb kidolgozású termékeket.   Háztartási kerámiáim A kerámia termékeim a magyar hagyományhoz igazodnak, a…

OLVASD EL 

Tepsis csülök

Hozzávalók: 60-70 dkg főtt füstölt csülök, vagy sonka felszeletelve 1,5-2 kg héjában főtt krumpli szintén felszeletelve 4 dl tejföl, 1 fej fokhagyma, 2 db tojás, só bors, pár szelet bacon vagy kolozsvári szalonna a tálaláshoz lila hagyma   Egy tepsit kikenünk, majd egy réteg főtt burgonyát leterítünk az edény aljára és rárakunk egy réteg szeletel…

OLVASD EL 

Kemencés sertéscsülök

Hozzávalók: 2 db sertéscsülök, 8 dkg zsír 1 kg burgonya, 10 dkg zöldpaprika, 15 dkg sárgarépa 10 dkg fehérrépa, 20 dkg vöröshagyma 1 kávéskanál törött bors, só   A csülökhús bőrét egy-két centi távolságra bevagdossuk, majd megsózzuk. Tepsibe rakjuk, kevés forró zsírral leöntjük és a kemencébe tesszük. Amikor a hús felülete színt kapott, kevés vizet…

OLVASD EL 

Káposztás bab gazdagon

Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 60 dkg savanyú káposzta 1 szál füstölt kolbász, 1 vastagabb szelet füstölt sonka 1 vastagabb szelet császárszalonna 30 dkg fehér vagy tarka bab 1 csokor friss kapor, 3 dl tejföl   A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, erre rétegesen egy kerámia edénybe helyezzük a savanyú káposztát, a füstölt kolbász karikákat, a császárszalonna…

OLVASD EL 

Kolozsvári rakott káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta 50 dkg sertéslapocka 15 dkg rizs 10 dkg zsír, vagy olaj 20 dkg kolbász 15 dkg füstölt szalonna 4 dl 20 %-os tejföl Ízlés szerint paprika, só, bors   A savanyú káposztát zsíron, vagy olajon puhára pároljuk. A sertés lapockát megdaráljuk, kevés hagymás paprikás olajban megpároljuk és hozzákeverjük a 15…

OLVASD EL 

Csomboros gersli, sertés oldalassal

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta 25 dkg Gersli (hántolt gyöngyárpa) 1 fej hagyma 1 fej fokhagyma 20 dkg füstölt szalonna 50 dkg sertésoldalas ízlés szerint paprika, só, bors, csombor   A 20 dkg füstölt szalonnát szeletelve az edény aljára tesszük, rátesszük a savanyú káposztát, a gerezdekre vágott fokhagymát és az apróra szeletelve hagymát. Majd rátesszük…

OLVASD EL