Használati utasítás kemencéhez
Használati utasítás kemencéhez

Használati utasítás kemencéhez

Sütés előkészítése, fűtés

A kemence ajtaját kinyitjuk és a nyitott ajtón át a tűztér közepébe apró fából, gyújtósból kis tüzet gyújtunk. Lassan, apránként adagolva melegítjük a kemence belsejét (nyitott ajtóval); a felfűtési idő körülbelül egy bő óra. Minél lassabban fűtjük fel a kemencét, annál tovább fogja tartani a hőt. A kemence működéséből fakadóan a falazat tárolja el a hőt, és utólag engedi ki a kemence belsejébe a sütés idején.

Lehetőleg gyümölcs-, akác-, tölgy-, vagy bükkfával tüzeljünk, minél vékonyabb darabokkal, vastag fát szigorúan tilos belerakni. Mindenképpen kerüljük a vizes fát, kizárólag száraz fával tüzeljünk! A vizes fa idővel tönkreteszi a kemence belső szerkezetét. Fenyőt soha ne rakjunk bele, se műanyagot, vagy egyéb háztartási hulladékot! Körülbelül egy óra elteltével, amikor a kemence hőmérője 350 °C körüli belső hőmérsékletet mutat, akkor abbahagyhatjuk a tüzelést: beljebb csukjuk az ajtót, de még nem teljesen zárjuk be. Körülbelül 15 perc múlva zárjuk be az ajtót, mikor a tűz már nem ég, csak parázs van a tűztérben.

Sütés a kemencében

Amennyiben tepsiben sütünk, a sütés elkezdésekor nem kell a parazsat félrehúzni. Kerámia főzőedény esetén viszont mindenképpen toljuk hátra, vagy oldalra a parazsat, hogy az edény a kemence aljára legyen lerakva.

A tepsit 15-20 percenként fordítsuk meg. Vegyük ki a tepsit az oldalt elhelyezkedő tepsitartóra és mindig úgy fordítsuk meg. Erre 2-3 alkalommal van szükség, amíg elkészül az étel. A kerámia főzőedényeket nem kell forgatni. A sütési idő körülbelül egy óra a főzőedényben, tepsiben minimum 50 perc. Ez azonban függ a benne lévő étel alapanyagától és mennyiségétől is.

Amikor folyamatosan sütünk (tepsiben), például egy családi eseményen, vagy rendezvényen, érdemes közben is rátüzelni, újra megrakni a tüzet. Semmiképpen ne menjen le a hőfok 180 °C alá, mert az már kevés a megfelelő sütéshez, főzéshez. Az optimális sütési hőmérséklet 200-250 °C. Ezen a hőfokon minden tökéletesen egyenletesen megsül. Nagyobb hőmérsékleten, már az ételek külső rétege hamar megéghet, míg belül nyers maradhat.

 

Sütés után, a kemence takarítása

Sütés után várjuk meg, míg a kemence teljesen kihűl. A parazsat kikotorjuk, az égésmaradványokat kipucoljuk egy kefével. Vizet, illetve takarítószereket használni nem szükséges.