Kerámia termékek
Kerámia termékek

Kerámia termékek

Maga a kerámia kifejezés görög eredetű, agyagból való készítményt jelent. Így az anyagedényeket is sorolhatjuk a kerámiák közé, mert a fogalmi átfedések miatt, ebben a formában nehéz elkülöníteni őket. Napjainkra azonban a kerámia, különösen a háztartási kerámia jelentéséhez, mintha mást kapcsolnánk, művészibb kidolgozású termékeket.

 

Háztartási kerámiáim

A kerámia termékeim a magyar hagyományhoz igazodnak, a termékek kizárólag kézzel készülnek, egyedi forma- és színvilággal. Mindegyik megfelel az érvényben lévő egészségügyi szabványoknak. A kerámia termékeim a régi formavilágot tükrözik, de mindenben megállják a helyüket a mai modern háztartásban. Bármilyen boltban vásárolt konyhai edény, tároló, tányér vagy bögre kiváltható velük. A háztartási kerámiáim ugyanúgy használhatóyk a hagyományos kemencékben, mint bármelyik modern konyhai eszközben, mint például a mikrohullámú és elektromos sütő, mosogatógép, gáz-, villanytűzhely.

Természetes anyaga lévén káros anyagokat nem tartalmaz. Nem kell előtte beáztatni, sem kavargatni főzés közben, mert nem ég le benne az étel. Az anyagszerkezet miatt semmihez sem fogható ízvilágot ismerhetünk meg a cserépedényben történő sütés-főzés esetén. Nézze meg ön is a háztartási cserépedényeinket és olvassa el a kerámia történetét, amihez munkámmal én is igyekszem hozzájárulni.

A kerámia termékek alapanyag is az agyag

Az agyagot már az őskorban ismerte és használta az ember. Az első kerámia tárgyak, természetesen önábrázolások, emberi figurák voltak. Ezeket különböző mágikus tulajdonságokkal felruházva a szertartásaikhoz használták az emberek. Később fontos szerepet játszottak a különböző edények, amelyekben az összegyűjtött (a mezőgazdaság megjelenésével, már a megtermelt) magvakat, növényeket tárolták.

A kerámiaművességnek az ókori civilizációk szinte mindegyikében fontos szerepe van. Az egyiptomiak már i.e. 3000-ben ismerték a korongot és alkalmazták edényeik készítésénél, tőlük erednek a leggyakoribb és leginkább használt edénytípusok is, mint a csésze, tál, tányér vagy kancsó. Később igen jelentős az ókori görög kerámia is, ekkoriban már több mint 100 féle edénytípust készítettek. A kultúra fejlődésével, a mindennapi létezésen túlra mutató filozófiai gondolkodás megjelenésével, a kerámiákon is megjelennek a különböző díszítések. Edényeiken mitológia, illetve mindennapi történeteket, történéseket ábrázoltak a görögök, ezekkel az edényekkel is, rengeteg információt hagyva az utókorra. Ekkoriban már megjelenik a mesterségbeli tudásra való büszkeség is a díszítésekkel együtt. Egyes vázafestők, mint művészek el kezdik szignózni a műveiket. Az iszlám kultúrában ezzel párhuzamosan hatalmas jelentőségű az épületkerámia, ezen belül is a csempék és a mázas burkoló lapok.

A középkorban elsőként Itália emelkedik ki a kerámia gyártás terén. A 12.században már magas színvonalon, manufaktúrákban dolgoznak, s az Európa szerte értékesített termékeikkel nagy hatással vannak más európai kultúrákra. A kínai porcelánok, az olasz termékekhez hasonlóan kereskedelem útján kerülnek be Európába. A kínai porcelán hatására kezdődik meg a fajansz az az a ónmázas cserép gyártása is. Ez a 16-19. században volt jellemző Európa különböző országaira főként Hollandiára, Angliára és Németországra. Magyarország is idővel jelentős szerephez jut a porcelán gyártásban, Herend, Hollóháza és a Zsolnay porcelángyár révén.

Magyar kerámia

A magyar kerámiaművesség is kiemelkedő és jelentős hagyományokra tekint vissza. Népi kerámia művességünk a görög művészethez hasonlóan több, mint 100 féle formát alkalmaz. A magyar motívumvilág főleg növényi és állati motívumokból áll, gyakori a feliratozás is. Népművészetünk jelentős hatással volt a később magas színvonalra emelkedő hazai porcelángyártásra is. A porcelán gyártásban készülő hazai termékek azonban jóval magasabbak, mint az általam készített, így a mindennapokban használható háztartási kerámiák.