Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg rizs, só és fél kg fejes káposzta
- 2 gerezd fokhagyma, margarin a sütőforma kikenéséhez
- 10 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj
- 50 dkg darált sovány marhahús, só, őrölt bors
- cayenne-i bors, majoránna
Hozzávalók a mártáshoz:
- 50 dkg paradicsom, 5 dkg vaj, 1 citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors
- egy csipetnyi kristálycukor
Sós vízben megpároljuk a rizst. A káposztát enyhén sós vízben 10 percen át főzzük, míg a levelek meg nem puhulnak. A káposztát kivesszük, és a vizet lecsorgatjuk róla. A leveleket óvatosan leszedjük a káposztatorzsáról, 1 gerezd péppé zúzott fokhagymával, melybe sót rakunk, bedörzsöljük.
A kerámiát kikenjük margarinnal, s kibéleljük a legnagyobb levelekkel. Az olajat serpenyőben megmelegítjük, majd üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott, megtisztított vöröshagymát. Hozzáadjuk a finoman darált marhahúst, a sót, az őrölt borsot, a majoránnát. A húst porhanyósra pároljuk és a párolt rizzsel összekeverjük.
A káposzta visszamaradt nagyobb leveleit kettévágjuk, a középső vastagabb ereket eltávolítjuk. Mindegyik levélbe 1 evőkanálnyi hústölteléket töltünk, és a leveleket összetekerjük, majd behajtogatjuk. A tölteléket egymás mellé a sütőtálba rakjuk.
A mártás készítéséhez a paradicsomot áttörjük, a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk. A paradicsomot, a citromlevet és a sóval elpépesített másik gerezd fokhagymát összekeverjük, 10 percen át forraljuk, majd cayenne-i borssal és cukorral ízesítjük. Az így nyert mártást ráöntjük a töltelékekre, rátesszük a fedőt és előmelegített kemencébe tesszük. Közepes tűzön megsütjük, forrón tálaljuk.