Pikáns töltött káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg rizs, só és fél kg fejes káposzta
  • 2 gerezd fokhagyma, margarin a sütőforma kikenéséhez
  • 10 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj
  • 50 dkg darált sovány marhahús, só, őrölt bors
  • cayenne-i bors, majoránna

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 50 dkg paradicsom, 5 dkg vaj, 1 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors
  • egy csipetnyi kristálycukor

 

Sós vízben megpároljuk a rizst. A káposztát enyhén sós vízben 10 percen át főzzük, míg a levelek meg nem puhulnak. A káposztát kivesszük, és a vizet lecsorgatjuk róla. A leveleket óvatosan leszedjük a káposztatorzsáról, 1 gerezd péppé zúzott fokhagymával, melybe sót rakunk, bedörzsöljük.

A kerámiát kikenjük margarinnal, s kibéleljük a legnagyobb levelekkel. Az olajat serpenyőben megmelegítjük, majd üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott, megtisztított vöröshagymát. Hozzáadjuk a finoman darált marhahúst, a sót, az őrölt borsot, a majoránnát. A húst porhanyósra pároljuk és a párolt rizzsel összekeverjük.

A káposzta visszamaradt nagyobb leveleit kettévágjuk, a középső vastagabb ereket eltávolítjuk. Mindegyik levélbe 1 evőkanálnyi hústölteléket töltünk, és a leveleket összetekerjük, majd behajtogatjuk. A tölteléket egymás mellé a sütőtálba rakjuk.

A mártás készítéséhez a paradicsomot áttörjük, a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk. A paradicsomot, a citromlevet és a sóval elpépesített másik gerezd fokhagymát összekeverjük, 10 percen át forraljuk, majd cayenne-i borssal és cukorral ízesítjük. Az így nyert mártást ráöntjük a töltelékekre, rátesszük a fedőt és előmelegített kemencébe tesszük. Közepes tűzön megsütjük, forrón tálaljuk.

,,,,

Kommentelj Te is